Bilimsel araştırma: Prostat kanseri ile ilgili umut ışığı

Araştırmada, bitki bazlı gıdaları en çok tüketen erkeklerde, kanserin büyüdüğünü, kemiklere yayıldığını veya en sonunda ölüme neden olduğunu görme olasılığı, en az yiyenlere göre daha azdı.

Bilim insanları bunun, hastalığa karşı koruma sağladığı gösterilen meyve ve sebzelerdeki yüksek seviyedeki antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşikler gibi nedenlere bağlı olabileceğine inanıyor.

Bulgular, basit yaşam tarzı değişikliklerinin, düşük seviyeli hastalıkla yaşayan birçok erkeğin dolu bir yaşam sürmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Araştırma, ABD’de 1999 ile 2018 yılları arasında lokalize prostat kanseri teşhisi konan ve yayılmayan 2.000’den fazla erkeği içeriyordu.

Diyetleri ve yaşam tarzları hakkında sorular soruldu ve ortalama 6,5 yıl boyunca takip edildiler.

En fazla bitkisel bazlı beslenmeye sahip olanlar, en az yiyenlere kıyasla günde 1,9 porsiyon daha fazla sebze, 1,6 porsiyon daha fazla meyve ve 0,9 porsiyon daha fazla tam tahıl tüketiyor.

Ayrıca ortalama olarak peynir gibi bir porsiyon daha az süt ürünü, 0,4 daha az porsiyon hayvansal yağ, biraz daha az yumurta ve biraz daha az et yediler.

YARI YARIYA FARK GÖRÜLDÜ

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, prostat kanserinin nüksetmesi de dahil olmak üzere ilerlemesinin, ikincil tedavide en yüksek bitki bazlı diyet düzeylerini tüketenlerde yüzde 47 daha düşük olduğunu buldu.

JAMA dergisinde, “Bu bulgular, öncelikle bitki bazlı bir diyet tüketmenin, prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanserine özgü sağlık sonuçlarının daha iyi olmasıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor.”

“Hayvansal ürün alımını biraz azaltmak ve besin açısından daha yoğun bitki bazlı gıdalara daha fazla ağırlık vermek avantajlı olabilir.” şeklinde yazdılar.

Yağlı balıkları da içeren Akdeniz diyetinin, lokalize prostat kanseri olan erkeklerde daha yavaş tümör ilerlemesi ile bağlantılı olduğunu gösteren önceki araştırmalara dayanıyor.

Daha az et ve süt ürünleri tüketmek, prostat kanseri hastalarında görülen ereksiyon bozukluğu ve mesane kontrolü kaybı gibi yaygın yan etkilerde de azalmayla ilişkilendiriliyor.

Related Posts

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.