Uzmanlar uyardı: Kelle paça yerine bu çorbayı için

Türk mutfağının en sevilen çorbalarından biri olan kelle paça; küçük ve büyükbaş hayvanların kafa ve ayak bölümlerinden hazırlanıyor. Hem kafa hem de ayak kısmı yüksek miktarda kolajen içeriyor. Bu nedenle kelle paça, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve omega-3 içeriğiyle beyin sağlığını destekliyor. Düzenli ve ölçülü tüketildiğinde soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı etkili oluyor.

Ancak yapılan araştırmalar, kelle paçanın aşırı tüketilmesinin karaciğer ve böbrek sağlığına zarar verebileceğini ortaya koydu. Geleneksel olarak eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen kolajen, fazla alındığında bu organlarda olumsuz etkilere yol açabiliyor.

MORİNA BALIĞI ÖNERİSİ

Uzmanlar, eklem sağlığını desteklemek ve bağışıklığı güçlendirmek için morina balığının da beslenme listesine eklenmesini tavsiye ediyor. Özellikle kuzey bölgelerinde görülen morina balığının derisinden elde edilen kolajen peptitlerin eklem ağrılarına iyi geldiği, iyileşme sürecini desteklediği belirtiliyor.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Milliyet’te yer alan bu haber, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Birçok vatandaş, “Kelle paçayı zaten yılda bir anca içiyoruz, şimdi de morina balığı yiyin diyorlar” diyerek öneriye tepki gösterdi.

Related Posts

Gıda skandalında sıra havuca geldi: Avrupa’dan geri gönderildi, zehir saçıyor

Türkiye’den Romanya’ya ihraç edilen havuçlarda, insan sağlığı açısından tehlikeli seviyede “linuron” maddesi tespit edildi. Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), söz konusu ürünlerin piyasadan çekilmesine ve Avrupa pazarına girişinin engellenmesine karar verdi.

Fındık, fıstık veya badem değil: En faydalı kuruyemiş bakın hangisi seçildi

Kuruyemişler protein, mineral ve vitaminler açışından oldukça zengindir. Her gün belirli oranlarda kuruyemiş tüketmenin sağlığa birçok faydası bulunurken, fındık, fıstık ve bademden daha faydalı kuruyemişi uzmanlar açıkladı.

Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi 
sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.