Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

SON DAKİKA HAVA DURUMU TAHMİNLERİ İL İL | Yarın (25 Haziran) hava nasıl olacak? Meteoroloji uyardı! Önce kavuracak sonra yağmur!

Hava sıcaklıkları yurt genelinde artarken, yeni uyarı geldi. Son hava durumu değerlendirmelerine göre hava sıcaklıkları çarşamba, perşembe ve cuma günü mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Pazar ve Pazartesi günü kuzey kesimlerde yağışla birlikte sıcaklıkların azalarak mevsim normalleri altına düşeceği, Salı gününden itibaren ülkemiz genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edeceği öğrenildi. Öte yandan çarşamba günü ise ülke genelinde yağış beklenmiyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 25 Haziran 2025 hava durumu değerlendirmeleri.

AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne? Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı?

AYT 2025’te karşılaşılması dolayısıyla merak konusu oldu. Adaylar, ultrason ve tomografi arasında kalarak iki seçenekten birisini tercih etti. Peki, Ultrason ve tomografi elektromanyetik dalga mı, ses dalgası mı? AYT 2025 ultrason sorusu cevabı ne?

Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Alan Yeterlilik Testi 22 Haziran’da gerçekleşiyor. AYT ile öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarındaki bölümleri tercih edebiliyor. Peki, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

15 Temmuz resmi tatil mi? 4 gün tatil ihtimali masada! 15 Temmuz 2025 hangi güne denk geliyor, resmi daireler açık mı? İşte cevabı

15 Temmuz hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz resmi tatil mi bankalar ve resmi daireler açık mı? Temmuz ayında tatil planı yapacaklar merak içerisinde bu soruların cevabını araştırıyor. Merak edilen sorular resmi tatil takviminin açıklanmasıyla birlikte cevabını buldu. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz tatili hafta sonuyla birleşerek 4 gün olur mu? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

YÖK Başkanı Özvar açıkladı: Geleceği olmayan bölümler kapatılıyor

YÖK Başkanı Özvar açıkladı: Geleceği olmayan bölümler kapatılıyor

Hipersonik füze nedir? İran – İsrail gerilimi ile gündeme geldi! Hipersonik (süpersonik) füze nedir, özellikleri neler, kaç km menzili var ve kaç km hız yapar?

İran, Tel Aviv yönetiminin saldırılarına ilk kez hipersonik füzelerle yanıt verdi. Demir Kubbe hava savunma sistemini aşan füzeler, İsrail şehirlerinde geniş çaplı hasara yol açtı. Öte yandan İran devlet medyası, kuzeydeki İsrail kenti Hayfa’yı hedef alan bir hipersonik füzenin kullanıldığını doğruladı. Peki hipersonik füze nedir? Hipersonik (süpersonik) füze nedir, özellikleri neler, kaç km menzili var ve kaç km hız yapar? İşte merak edilip araştırılan detaylar…