Kars Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Türkiye’nin en garip mahallesi! Bebekler engelli doğuyor, muhtar dahil herkes şaşkın

Samsun'un Alaçam ilçesine bağlı Gökova Mahallesi'nde işitme ve konuşma engelli bireylerin oranı oldukça yüksek. Alaçam ilçe merkezine yaklaşık 40, Samsun şehir merkezine ise 120 kilometre mesafedeki Gökova Mahallesi, sağır ve dilsiz nüfusuyla dikkat ...

Gökova Mahallesi’nde İşitme ve Konuşma Engellilerin Oranı Yüksek

Samsun’un Alaçam ilçesine bağlı Gökova Mahallesi, işitme ve konuşma engelli bireylerin yoğun olarak yaşadığı bir yer. Mahalle, Alaçam ilçe merkezine 40 km, Samsun şehir merkezine ise 120 km uzaklıkta bulunuyor ve sağır ve dilsiz nüfusuyla dikkat çekiyor. Yeni doğan bebekler arasında da benzer engellere rastlandığı ve bebeklerin sağır ve dilsiz olarak dünyaya geldiği belirtiliyor.

Akraba Evliliği İhtimali Üzerinde Duruluyor

Mahalle halkının büyük bir kısmı iletişim için işaret dilini kullanıyor ancak bu durumun sebebini net bir şekilde belirlemek zor. Akraba evliliklerinin bu duruma etkili olabileceği düşünülse de, mahalle sakinleri diğer olasılıkların da rol oynamış olabileceğini ifade ediyor.

“100-120 Kişiyi Yaşıyor, Yarısı Engelli”

Gökova Mahallesi Muhtarı Eyüp Tozun, mahallelerindeki durumu açıklarken, “Mahallemiz oldukça uzak ve çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya. Mahallemizde engelli, sağır ve dilsiz insan sayısı oldukça fazla. Toplamda 100-120 kişi yaşıyor ve yarısı engelli. Bunu akraba evliliğine değil, sağlıksız su kaynaklarına bağlıyoruz. Biz mahalleli olarak işaret diliyle iletişim kurmayı öğrendik. Dışarıdan gelenler ise iletişimde zorlanıyor. Biz 9 kardeşiz, 4’ü engelli. Sağlıklı insanlar neredeyse yok” şeklinde konuştu.

“Bu Köy Tamamen Engelli Dolu”

85 yaşındaki mahalle sakini Satı Tozun, “4 engelli çocuğum var. Ayrı yaşayan çocuğumun da 3 çocuğu var, hepsi sağır ve dilsiz. Görümcemin de engelli çocukları var. Bu köy tamamen engelli dolu” dedi.

“Hepsi Bakıma Muhtaç”

Mahallede yaşayan Rahmi Çizin ise, “Toplamda 48 engelli birey var. Hepsi bakıma muhtaç durumda. Suyumuz yok, sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu durumun sebebi akraba evlilikleri mi, yoksa su kaynakları mı, bilmiyoruz ama köydeki engelli oranı oldukça yüksek. Hepsi de bakıma muhtaç” şeklinde konuştu.

“İşaret Diline Alıştık”

Mahalle sakinlerinden Ali Tüzün ise, “Bu mahallenin çoğunluğu engelli. Yaşamları oldukça zor. Devletten yardım alıyorlar ancak yeterince ilgi gösterilmiyor. İşaret diliyle anlaşıyorlar, biz de zamanla onlara alıştık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Olgun Kızıltepe – Yaşam