SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Varlık Platformlarına Yeni Denetim Esasları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye bilgilerini bağımsız denetçilere düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak.

Rezerv Kanıtı Denetimini Tamamlamaları Gerekiyor

SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan açıklamada, faaliyet izni başvurusu yapacak kripto varlık platformlarının öncesinde rezerv kanıtı denetimini tamamlamaları gerektiği belirtildi. Her üç aylık dönemde bir gerçekleştirilecek bu denetimler için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla sözleşme yapılması zorunlu hale geldi.

Bir kripto platformu, aynı denetim şirketiyle arka arkaya en fazla 12 dönem; aynı başdenetçiyle ise en fazla 4 dönem çalışma hakkına sahip olacak.

Denetim Raporunda Yer Alacak Zorunlu Bilgiler

SPK’nın belirlediği ilkelere göre, denetim raporlarında kripto varlıkların listesi ve cari değerleri, müşterilere ait varlıkların hangi ağlarda tutulduğu, cüzdan adresleri ve saklama modeli bilgileri, platformun ve müşterilerin nakit bakiye büyüklükleri ve saklama kuruluşları ile çalışılan bankaların hesap bilgilerine yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, platformun likit rezervlerinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıkların %100’ünün doğruluğu teyit edilmek zorunda olacak.

Denetim Tarihleri Gizli Tutulacak

Bilgi sistemleri denetçileri, her denetim döneminde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler kripto varlık platformuyla ancak denetimden bir gün önce paylaşılabilecek. Bu uygulama, denetimin güvenilirliğini ve sürpriz niteliğini artırmayı amaçlıyor. Denetim sürecinde cüzdan doğrulama araçları ve kullanılan teknik detaylar da raporda yer alacak. Tüm denetim raporları, yönetim kurulu başkanlığına sunulacak ve en geç 15 iş günü içerisinde SPK’ya iletilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi, Türkiye’de kripto varlık piyasasında şeffaflığı ve yatırımcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Samsun’da Kaçak Ürün Operasyonu

Samsun’da düzenlenen operasyonda kaçak ürün satan şüpheli gözaltına alındı.

Faiz umudu piyasayı coşturdu

ABD’de haziran ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri açıklandı. Aylık bazda değişim göstermeyen ve yıllık bazda yüzde 2,3 artışla beklentilerin altında kalan veriler, Wall Street’te pozitif bir hava estirdi. Veriler, eylül 2023’ten bu …

Bakan Göktaş duyurdu: Toplam 5.3 milyar lira hesaplara yatırıldı

Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Evde Bakım Yardımı’nın 2006 yılından bu yana engelli bireylerin öncelikle aile ortamında desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen önemli bir aile odaklı bakım hizmeti olduğunu belirterek, “Engelli …

50 bin vatandaş Temu’yu şikayet etti! 10 milyon kişinin verisi elinde iddiası!

Türkiye’de hala temsilciliği olmayan Çinli e-ticaret platformu devi Temu, 50 bini aşkım şikayetle gündeme geldi. Kimlik numarası ve iade sorunları yaşayan vatandaşların tepkisi ve şikayeti sonrası Ticaret Bakanlığı inceleme başlattı.

BYD, Türkiye yatırımını erteliyor mu?

Manisa’da kuracağı fabrika ile Türkiye’nin bir kez daha gündemine oturan Çinli otomotiv devi BYD’nin söz konusu yatırımında gecikme olduğu iddiaları gündeme geldi. ERTELEME İDDİALARI Dünyayı sarsan agresif fiyat politikası ile çok konuşulan BYD …

Sağlık çalışanlarına özel avantajlı konut imkanı tanıtıldı

Sağlık Çalışanları Spor Kulübü ve bir inşaat firması iş birliğiyle düzenlenen Casaba Voyage Konut Projesi Lansmanında üyeleriyle bir araya geldi. Lansmanda, sağlık emekçilerine özel indirim ve öncelik avantajları kamuoyuna duyuruldu. Etkinlikte …