Sanatçı ve aktivistlerden Anayasa Mahkemesi’ne açık mektup: Türkiye hayvan hakları bakımından kritik bir eşikte

Sanatçı ve Aktivistlerden Anayasa Mahkemesine Açık Mektup: Türkiye Hayvan Hakları Bakımından Kritik Bir Eşikte

Sanatçı, aktivist, avukat, yazar, yönetmen ve akademisyenlerden oluşan 350 kişi, kamuoyunda “katliam yasası” olarak bilinen ve sokakta yaşayan hayvanların toplanmasını ve öldürülmesini öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine seslendi. Açık mektupta Avukat Akın Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, illüstratör Aslı Alpar, araştırmacı ve yazar Bekir Ağırdır, yazar Emine Uşaklıgil, gazeteci Erol Önderoğlu, akademisyen Esra Mungan, yönetmen ve DEM Parti Ankara İl Eş Başkanı Fatih Kanat, avukat Hülya Gülbahar, radyo programcısı İlksen Mavituna, emekli büyükelçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, dilbilimci ve çevirmen Necmiye Alpay, yazar Oya Baydar, akademisyen Öget Öktem Tanör, radyo programcısı ve genel yayın yönetmeni Ömer Madra, akademisyen Sibel Özbudun, oyuncu Sinan Çalışkanoğlu, akademisyen Şahika Yüksel, müzisyen ve aktivist Şanar Yurdatapan ve oyuncu Tilbe Saran gibi isimler yer aldı.

“Toplumun %85’i Sokakta Yaşayan Hayvanların Öldürülmesine Karşı”

Mektupta, Anayasa Mahkemesine hitaben, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler sonrası sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesine izin verilmesinin hayvan haklarına yönelik büyük bir tehdit olduğu vurgulanmıştır. Değişiklikler sonrası Türkiye genelinde artan hayvan katliamı haberleri ve işkence görüntüleri, toplumda büyük infiale neden olmuş ve yasanın kaldırılması için kitlesel eylemlerin düzenlenmesine sebep olmuştur.

“Türkiye’ye Yönelik Boykot Çağrıları”

Yasa değişikliklerine karşı dünya genelinde büyük bir tepki oluşmuş ve uluslararası platformlarda Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları yapılmıştır. Uluslararası kuruluşlar, yasanın hayvan haklarına aykırı olduğunu ve acilen iptal edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

“Türkiye Hayvan Hakları Bakımından Kritik Bir Eşiktedir”

Değişiklikler öncesi uygulanan kısıtlaştır-aşıla-yerinde yaşat modelinin sokak hayvanlarının yaşam hakkını korumak adına en etik ve etkili yol olduğu belirtilmiştir. Uzmanlar, eş zamanlı kısırlaştırma uygulamalarının sokaktaki hayvan popülasyonunu azaltabileceğini dile getirmektedir. Türkiye, hayvan hakları bakımından kritik bir dönemdedir ve yasanın hızla iptal edilmesi gerekmektedir.

Related Posts

Trump işi gücü bıraktı: TikTok için Çin’e gidiyor

Trump, TikTok’un satışına ilişkin Çin’le ön anlaşmaya varıldığını açıkladı. Pazartesi ya da Salı günü görüşmelere başlayacağını söyleyen Trump, “Anlaşma hem Çin hem bizim için iyi” dedi.

Kılıçdaroğlu, dün tutuklanan Tunç Soyer’i ziyaret edecek

Kılıçdaroğlu, dün tutuklanan Tunç Soyer’i ziyaret edecek

Rusya: Batı, Ukrayna ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geliyor

Rusya’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ndeki (OPCW) Daimi Temsilciliği, Batı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullanımına ilişkin gerçekleri görmezden geldiğini belirtti.

Trump, Putin hayal kırıklığı sonrası Zelenskiy ile görüşecek

ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını diplomatik yollarla sona erdirme çabaları büyük ölçüde sekteye uğradı ve Trump, bazı Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere, Putin’e ciddi bir müzakere için baskıyı artırma yönündeki çağrılarla karşı karşıya …

İsrail yine insani yardım almak için bekleyen Filistinlileri vurdu: 16 Ölü 90 yaralı

İsrail ordusu, Han Yunus kentinin güneyinde düzenlediği saldırıda insani yardım almak için bekleyen sivilleri vurdu. Gerçekleşen saldırıda 16 sivil hayatını kaybederken 90 sivil yaralandı.

Sigara üretiminde zorunlu oldu: Resmi Gazete’de yayımlandı

Türkiye’de sigara filtresi üretilecek tesis yerleri ile ilgili değişiklik yapıldı. Buna göre, üretim için kullanılacak olan tesis yeri organize sanayi bölgesi ya da sanayi alanında, en az 1000 metrekarelik kapalı alana sahip bir bina olacak şekilde olacak.