Öğrencilerin istediği oldu! Hükümetinin başına Nobel Ödüllü Muhammed Yunus atandı

Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, geçici hükümetin başına Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus’u atadığını açıkladı.

Atama, söz konusu protestolardaki öğrenci hareketlerinin önde gelen taleplerinden biriydi. Yunus’un atanması, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde geniş yankı uyandırdı.

GEÇİCİ HÜKÜMETTE ÖĞRENCİ LİDERİ DE VAR

Geçici hükümetin diğer üyelerinin belirlenmesi için çeşitli siyasi partilerle istişareler yapılacak. Öğrenci hareketi liderlerinden Nahid Islam, öğrenci temsilcileri ve sivil toplum üyelerinin geçici hükümette yer alacak isimler arasında olduğunu belirtti.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Şahabuddin, 1971 Bağımsızlık Savaşı’nın gazilerinden birinin de geçici hükümette görev almasını önerdi.

YUNUS’UN GÖREVİ VE ERKEN SEÇİM

Nobel Barış Ödülü sahibi Yunus’un, Paris’teki tıbbi işlemlerin ardından Dakka’ya dönmesi bekleniyor. Yunus’un geçici hükümetin başına getirilmesi, ülkedeki siyasi kriz ve geçiş süreci için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Hükümetin, ülkenin derin krizinden çıkabilmesi ve yeniden istikrar sağlanabilmesi için erken seçimler yapması bekleniyor.

Uluslararası topluluk, Yunus’un atanmasını genellikle olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Bangladeş’in içindeki ve dışındaki gözlemciler, geçici hükümetin yapacağı ilk adımların ülkenin geleceği üzerinde büyük etkiler yaratacağını düşünüyor.

Muhammed Yunus

Eğitimci ve sosyal girişimci kimliğiyle tanınan Muhammed Yunus’un bu kriz döneminde nasıl bir liderlik sergileyeceği, tüm dünyada merakla bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş’te Temmuz ayında başlayan hükümet karşıtı öğrenci protestoları, ülke genelinde büyük bir kargaşaya yol açmıştı. Öğrenciler, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe ayrılan kontenjanları protesto etmişti. Temmuz ortasında başlayan bu eylemler, hükümetin bu kontenjanları artırma kararı sonrası yoğunlaşmıştı.

Ağustos ayında, Yüksek Mahkeme kontenjan oranlarını düşürme kararı almış ve bu durum protestoların şiddetini azaltmıştı. Ancak şiddet olayları ve hükümet karşıtı eylemler, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanması gibi adımlarla devam etti. Protestolar sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddetin artması ve hükümetin sert müdahaleleri sonucunda Başbakan Şeyh Hasina, 5 Ağustos’ta resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a kaçtı. Bu süreçte, protestocular Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı. Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçici bir hükümet kurulacağını duyurdu.

Related Posts

Özgür Çelik’ten ‘Ahmet Özer’ açıklaması: ‘Kayyumların anlamı yoktu, şimdi izahatı da kalmadı!’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tutuklanarak yerine kayyum atanan Ahmet Özer hakkında “terör örgütüne üye olma” suçundan yargılandığı davada tahliye kararı verilmesine ilişkin “Esenyurt ve Şişli Belediyelerimize atanan kayyumların anlamı yoktu, şimdi izahatı da kalmadı. Halk iradesinin gaspı ve başkanlarımızın esareti derhal son bulmalıdır” açıklamasını yaptı.

Etiketler 1 Ağustos’ta değişiyor: Fırsatçılar artık o kelimeyi kullanamayacak

Tüketicinin güvenini suistimal eden sahtekârlığa karşı etiketlerde düzenleme yapılacak. Organik ürün etiketiyle haksız kazanç elde eden fırsatçılar artık yeni sistemle yakayı ele verecek. Ticaret Bakanlığı’nın devreye alacağı uygulama 1 Ağustos’ta başlıyor.

Kiev’in gecesi ve gündüzü farklı

UKRAYNA’da üç yılı aşkın süredir devam eden savaş insanları da derinden etkiliyor. Rus hava saldırılarının hedefi olan Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hayat gece ve gündüz iki farklı düzlemde yaşanıyor.

Türkiye’nin yeni sanayi kenti İç Anadolu’dan yükseliyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin konuştuğu düğün ile oğlu Ahmet Emin Ahlatcı’yı evlendiren Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Çorum’a 2,3 milyar dolarlık roket ve füze yakıtı fabrikası kuracaklarını açıkladı.

ABD’de tünel inşaatı çöktü

ABD’nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentinde inşaat halindeki büyük tünelin bir kısmının çöktüğü ve yaklaşık 1 saat mahsur kalan 31 işçinin kurtarıldığı bildirildi.

Hamas 10 rehineyi serbest bırakacak

Gazze’de ateşkes müzakereleri dördüncü gününde devam ederken, Hamas 10 rehinenin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Ancak kalıcı ateşkes ve insani yardım gibi kritik konular halen masada denildi.