NASA, Kutuplardaki Elektromanyetik Alanı Ölçmeyi Başardı

Bilim insanları, gezegenimizin atmosferindeki parçacıkların kaçmasına neden olan bir manyetik alan fikri üzerinde duruyorlardı. Öte yandan bugüne kadar bu manyetik alan ölçülememişti. NASA’nın Endurance roketi, yörünge altı uçuş sırasında bu alanı tespit etmekle kalmadı aynı zamanda ölçümünü de gerçekleştirdi. 

Bu elektromanyetik alanın, Dünya’nın yer çekimi ve manyetik alanı gibi, gezegenin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Gezegen atmosferinden çıkan parçacıklar daha önce de keşfedilmişti. Bu parçacık kaçışlarının ise güney ve kuzey kutup bölgelerinde görüldüğü dikkat çekmişti. 

“Mantıklı tek cevap bir elektrik alanıydı”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Dr. Glyn Collinson, “Bu parçacıkları atmosferden dışarı çeken bir şey olmalıydı. Mantıklı tek cevap bir elektrik alanıydı.” ifadelerini kullandı. 

Endurance’ın keşfettiği elektromanyetik alan Dünya yüzeyinden 518 kilometre yüksekte yer alıyor ve 0,55 voltluk zayıf bir elektrik potansiyeline sahip. Bu alan, kutuplardaki parçacık kaçışını açıklayabilecek kadar güçlü ancak ortalama bir düğme pilden daha güçlü değil. Bu alan yüzünden kaybolan hidrojen ise meteorlardan gelen hidrojenle dengeleniyor. 

NASA’dan Dr. Glyn Collinson ve ekibi, bu zayıf alanı tespit edebilecek bir cihaz geliştirdi ve Svalbard’dan fırlatılan roketle başarılı ölçümler yaptı. Bu buluş, sadece Dünya için değil, atmosferi olan diğer gezegenler için de önemli bilgiler elde etmeyi sağlayacak. Elde edilen veriler ile bu alanın gezegenlerin evrimi üzerindeki etkileri de daha net anlaşılacak. 

Araştırma Nature‘da yayımlandı.

Related Posts

Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

NASA’nın 10 milyar dolarlık dev uzay teleskobu James Webb’in faaliyetleri, ABD’deki bilim bütçesindeki büyük kesintiler nedeniyle durma noktasına gelebilir. Trump yönetiminin NASA’ya yönelik politikaları, sadece James Webb değil, birçok bilimsel projeyi tehdit ediyor.

Meta, akıllı gözlükleri için canlı çeviri özelliğini kullanıma sundu

Meta akıllı gözlükler için canlı çeviri özelliği, Meta Connect 2024 etkinliğinde duyurulmuş, Aralık ayında da erken erişim programı aracılığıyla belli ülkelerde kullanıma sunulmuştu. Bugünden itibaren daha geniş çapta kullanıma sunulmaya başlandı …

WhatsApp’a oldukça önemli “Gelişmiş Sohbet Gizliliği” özelliği geldi

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, gizlilik odaklı yeni özelliği “Gelişmiş Sohbet Gizliliği” (Advanced Chat Privacy) ile kullanıcılarının kişisel verilerini koruma konusunda bir adım daha attı. Bu yeni özellik …

LG akıllı TV’ler birer Xbox konsolu haline geldi

Microsoft’un Xbox Game Pass hizmetini yalnızca kendi konsollarına değil, farklı platformlara da taşıma hedefi kapsamında önemli bir adım daha atıldı. Geçtiğimiz yıl sıra dışı bir reklam kampanyasıyla duyurulan bu strateji, bu hafta itibarıyla LG …

Meta, Instagram’da reşit olmayan kullanıcıları yapay zeka ile tespit ediyor

Meta, Instagram’daki kullanıcıların yaşlarını tespit etmek ve doğrulamak amacıyla yeni yapay zeka araçlarını devreye sokarak, reşit olmayan kullanıcıların güvenliğini artırmayı hedefliyor.

(Sibel) Huawei, ICT Day 2025 etkinliğinde endüstriyel dönüşümün yol haritasını paylaştı

Huawei, ICT Day 2025 etkinliğinde yapay zeka, bulut, 5G ve nesnelerin interneti çözümleriyle endüstriyel dijital dönüşümdeki gelişmeleri değerlendirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Huawei ICT Day 2025, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir