İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Almak İçin Bilinmesi Gerekenler

Kıdem tazminatı, uzun yıllar boyunca çalışanların hak ettiği bir ödemedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kurallara göre çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak son zamanlarda, bazı işverenlerin bu ödemelerde sorun çıkardığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un ifadesine göre, sigortalı olarak çalışanlar, İş Kanunu’nun belirlediği şartlara uyarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın zamana bağlı olarak değişen şartları olduğunu belirtiyor:

  • – 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için her yıl artan prim günleri şartı geçerlidir.

Örneğin, 2009 yılında sigortalı olan bir kişi için en az 4700 gün, 2015 yılında sigortalı olan bir kişi için ise 5300 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan çalışanlar, belirli yaş ve emeklilik şartlarını karşıladıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

İşveren Ödeme Yapmazsa Ne Yapılmalı?

Erdursun’a göre, işverenin kıdem tazminatını ödemediği durumda çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerektiğinde iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararıyla birlikte, tazminatlar en yüksek banka faiziyle ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasalara uygun şekilde haklarını arayarak bu miktarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Meyve fiyatları yüzde 200 arttı: Kiraz ve diğer meyveler rekor fiyatlarla satılıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre, haziran ayında meyve fiyatları geçen yıla oranla yüzde 200’den fazla arttı. Bu, tarım ürünlerinde kaydedilen en yüksek artış oranı oldu. Uzmanlar, bu dramatik artışın ardında nisan ayında yaşanan zirai donun etkilerini görüyor.

Samsun’da Kaçak Ürün Operasyonu

Samsun’da düzenlenen operasyonda kaçak ürün satan şüpheli gözaltına alındı.

Faiz umudu piyasayı coşturdu

ABD’de haziran ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri açıklandı. Aylık bazda değişim göstermeyen ve yıllık bazda yüzde 2,3 artışla beklentilerin altında kalan veriler, Wall Street’te pozitif bir hava estirdi. Veriler, eylül 2023’ten bu …

Bakan Göktaş duyurdu: Toplam 5.3 milyar lira hesaplara yatırıldı

Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Evde Bakım Yardımı’nın 2006 yılından bu yana engelli bireylerin öncelikle aile ortamında desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen önemli bir aile odaklı bakım hizmeti olduğunu belirterek, “Engelli …

50 bin vatandaş Temu’yu şikayet etti! 10 milyon kişinin verisi elinde iddiası!

Türkiye’de hala temsilciliği olmayan Çinli e-ticaret platformu devi Temu, 50 bini aşkım şikayetle gündeme geldi. Kimlik numarası ve iade sorunları yaşayan vatandaşların tepkisi ve şikayeti sonrası Ticaret Bakanlığı inceleme başlattı.

BYD, Türkiye yatırımını erteliyor mu?

Manisa’da kuracağı fabrika ile Türkiye’nin bir kez daha gündemine oturan Çinli otomotiv devi BYD’nin söz konusu yatırımında gecikme olduğu iddiaları gündeme geldi. ERTELEME İDDİALARI Dünyayı sarsan agresif fiyat politikası ile çok konuşulan BYD …