İstanbul’da hafriyat kazısı sırasında 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu

“`html

Bağcılar’da 10 Milyon Yıllık Deniz Fosili Keşfedildi

Bağcılar bölgesinde yapılan hafriyat çalışmaları sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık bir deniz minaresi fosili ortaya çıkarıldı. İnşaat işçileri tarafından betonla kaplanmış kum yığınları arasından çıkarılan bu buluntu, beklenen büyük Marmara depremine dair değerli ipuçları sunuyor. Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’un en zayıf bölgelerinin bu fosil tabakalarıyla belirlendiğini belirtti. “Miyosen dönemine ait bu deniz fosilleri, İstanbul’un Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı bölgelerindeki depreme en yatkın alanları işaret ediyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Hafriyat Çalışmasında Tarihi Fosil Bulundu

Bağcılar’da Basın Ekspres Yolu yakınında inşaatta çalışan Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, 20 metre derinlikten deniz minaresi fosili çıkardı. Akbaş, “Bu fosili kazmalarımız sırasında kum yığınlarının arasında bulduk. 15 yıldır ailemizle sakladığımız bu tarihi parçanın 10 milyon yıla ait olduğunu öğrendik.” dedi. Prof. Dr. Üşümezsoy, buluntunun, olası Marmara depremlerine karşı zemin yollarını gösterdiğini ifade etti.

Bağcılar'da bulunan deniz minaresi fosili

Fosilin Tarihi ve Önemi

Uğur Akbaş, “Fosili bulduğumda görsel olarak çok etkileyici buldum. Bu sebeple evimizin vitrini için yanımıza aldık.” diyerek yaşadığı deneyimi paylaştı. Sosyal medya üzerinden fosili başka kullanıcılarla paylaştığını söyleyen Akbaş, “Bunun Türkiye’deki nadir fosillerden biri olduğunu öğrendim ve büyük bir ilgi gördüm.” ifadesini kullandı. Fosilin daha önce bu kadar ilgi görmediğini belirtti.

Fosil örneği

Akbaş, “Uzmanların yorumları sayesinde bu fosilin yaşını öğrenince büyük bir heyecan duydum. Tarihi bir esere sahip olmanın verdiği duyguyu tarif edemem.” dedi.

Prof. Dr. Üşümezsoy’un Açıklamaları

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, keşfedilen fosilin “şeytan minaresi” olarak da bilindiğini ifade etti. “Bu fosil, miyosen döneminin Serravallian zamanına aittir ve İstanbul’un o dönemdeki deniz kıyısını göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şener ÜşümezsoyJeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy

Deprem Riski ve Fosilin Önemi

Prof. Dr. Üşümezsoy, fosilin deniz tabakalarının İstanbul’daki deprem riskiyle ilişkisini vurguladı. “Bu fosil tabakalarının bulunduğu alanlar, geçmişte deniz olan bölgelerin kalıntılarıdır ve olası depremler sırasında risk yaratabilir.” dedi.

Fosil bölgesi

Kireç Taşlarının Rolü

Prof. Dr. Üşümezsoy, “Bu fosillerin zamanla kireç taşı oluşturduğu ve İstanbul’un deprem açısından riskli bölgelerinin, bu eski deniz kıyısının kalıntılarıyla ilişkili olduğunu” belirtti. “Marmara Denizi’ndeki tüm faylar, bu tabakaların çökmesiyle şekillenmiştir. Bu nedenle bu bölgeler, deprem riski taşımaktadır.” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Anahtar Kelimeler: Şener Üşümezsoy, Küçükçekmece, Bağcılar, İstanbul, Esenler, Avcılar, Marmara, Deprem, Yaşam, Dünya

“`

Related Posts

İsrail’in dün sabahtan beri öldürdüğü Filistinli sayısı açıklandı

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara yenileri eklenirken saldırılar sonucu en az 116 Filistinli öldürüldü. Görgü tanıkları ile sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un batısında yer alan El-Mevasi bölgesinde …

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un kefalet talebi reddedildi

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un kefalet talebi reddedildi. Yargıç, “Sanığın tehlike arz etmediğini açık ve ikna edici kanıtlarla ortaya koyması mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

Zonguldak’ta bir evde patlama

Zonguldak’ta zemin katındaki binanın banyosunda patlama meydana geldi.

ABD: Ukrayna’ya bazı silahların sevkiyatlarını durdurduk

Savunma Bakanlığı’nın stok incelemesi sonrası Patriot ve Hellfire füzelerinin de aralarında bulunduğu kritik mühimmatın gönderimi durduruldu

İmralı ziyareti için gelen Avrupa heyetinden skandal talep: ‘Öcalan, koşulsuz serbest bırakılmalı’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türkiye’ye gelen uluslararası heyet, Türkçe ve İngilizce olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Demokratik sürecin tam potansiyeline ulaşabilmesi için, Sayın Öcalan’ın ve insan hakları ihlal edilen tüm diğer siyasi tutsakların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması zorunludur. Hükümetin atacağı adımları izlemeye devam edeceğiz ve Türkiye’nin tam anlamıyla demokratik ve kapsayıcı bir topluma doğru gerçek bir geçiş sürecine girmesini umut ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Sakarya’daki havai fişek patlamasında yargılanan büyük patronun firari olduğu ortaya çıktı

Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamanın üzerinden 5 yıl geçti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi sanıklardan Ali Rıza Ergen Coşkun hakkında verilen cezayı onadı ancak Coşkun’un 25 Ocak 2025’ten bu yana firari olduğu ortaya çıktı.