Günlük konut kiralamalarında 100 gün sınırı delindi

Yaz dönemi yaklaştıkça otellerin en büyük alternatifi yazlık ve villalar tatilcilerin gözdesi haline geldi. Ancak hem güvenlik zafiyetine yol açan hem de ciddi bir vergi kaybına neden olan bu tür kısa süreli konaklamalara karşı Turizm Bakanlığı geçtiğimiz ekim ayında turizm konutu belgesi yasasını hayata geçirdi. Buna göre 100 günün altında kiralama için mülk sahibinin turizm konutu belgesi alması zorunlu hale geldi. Bazı yazlık sahipleri bu belge için hazırlıklarını sürdürürken, bazıları da yasanın arkasından dolaşmanın yolunu buldu. Evini bir aylık kiraya verip 4 aylık sözleşme yapan da var, 4 aylık ev tutup ücreti aralarında bölüşerek kısa süreli konaklayan da… Hatta ev sahibinden habersiz alt kiralama yapan emlakçılar dahi bulunuyor. Bu yolla kayıt dışı gelir elde edilirken milyonlarca liralık da vergi kaybı yaşanıyor.

AÇIKLAMAYA BORÇ YAZIN

Bodrum, Çeşme, Alaçatı, Marmaris, Kemer, Belek, Dalaman gibi yazlık bölgelerinde sistem şöyle işliyor: Ev sahipleri evlerini iki haftalık ya da bir aylık kiraya veriyor. Ancak sözleşmeler kiracılarla anlaşılarak 4 ay üzerinden yapılıyor. Böylece 100 gün kuralının da arkasından dolaşılmış oluyor. Bankadan yapılan ödemede ise açıklama kısmına “Borç” ifadesinin yazılması isteniyor.

KİRAYI BÖLÜŞÜYORLAR

Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre, mülk sahibi 4 aylık kiralama yapmak istiyorsa burada da tatilciler başka bir formül geliştiriyor. Birbirini tanıyan aile ya da arkadaşlar kendi aralarında takvimi belirleyip, bedeli paylaşıyor. Örneğin, 4 aylık kira bedeli 400 bin TL. Burada 4 aile, haziran-eylül ayı içinde birer ay konaklama yapıp parayı da dörde bölüyor. Bir evde hemen her ay değişen aileler sitelerde ciddi rahatsızlık yaratıyor. Eğer site sahibi şikâyet ederse kiracı burada ceza ödeme riskini göz almış oluyor.

TURİZM BELGESİ DEĞERİ ARTIRIYOR

Turizm belgesi alan konut sayısı sınırlı olduğu için bunların da piyasada kiraları yükselmiş durumda. Örneğin Çeşme’de turizm konutu belgesini almamış bir yazlığın 4 aylık kirası 300-400 bin TL bandındayken, bu belgeyi almış bir konutun bir aylık kirası 200 bin TL olarak ilana veriliyor. Yani belgesiz konutla belgeli arasında da ay bazında yaklaşık iki kat fark bulunuyor.

patronlardunyasi.com

Related Posts

AB, ABD’nin yüzde 10’luk gümrük vergisini koşullu olarak kabul edebilir

Avrupa Birliği, otomobil, ilaç ve elektronik gibi kritik ürünlerde daha yüksek vergileri engellemek için ABD’nin tüm ihracat kalemlerine yönelik yüzde 10’luk gümrük vergisini koşullu olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücrete zam

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan “altın frank” değerinin, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini bildirdi.

Bir mesajla tüm birikimlerinizi kaybetmeyin! Emeklileri bekleyen büyük tehlike

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismar, kötü muamele ve ihmale karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

TÜHİS rakam sundu: Kamu işçisi zam teklifi belli oldu!

Kamu işçileriyle yürütülen toplu sözleşme süreci devam ediyor. Hükümetin sunduğu zam teklifine karşı sendikalar yeni bir öneri bekliyor. Görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanması öngörülüyor.

Getir kuryelerinin ücretleri yüzde 30 düşürüldü

Getir kuryelerinin ücretleri yüzde 30 düşürüldü

Trump’ın tarife sinyali doları çökertti

New York borsasında endeksler günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,24 artarak 42.967,62 puana çıkarken, S&P 500 yüzde 0,38 artışla 6.045,26 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise yüzde 0,24 yükselişle 19.662,48 puana ulaştı …