Dev şirketler ödemiyor, çiftçi tüccara mahkûm

Çiftçilerin Mazot ve Yem Fiyatlarındaki Artışa Rağmen Süt Fiyatları Sabit Kalıyor

Çiftçiler, mazot, yem, elektrik ve veterinerlik giderlerindeki hızlı artışa rağmen çiğ süt fiyatlarının neredeyse sabit kaldığı zorlu günlerle karşı karşıya. Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan fiyatlar, üreticinin maliyetlerini karşılamaya yetmiyor ve birçok çiftçiyi tüccarlara bağımlı hale getiriyor.

Ebrar Özdemir’in Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Kütahya’nın Merkez ilçesine bağlı Ahmetoluğu Köyü’nde Yaşar Holding’e bağlı Pınar markası adına süt toplayan İnönü Süt Üreticileri Birliği, aylardır köylülerin sütlerini almasına rağmen çiftçilere ödeme yapmıyor. Birlik, Pınar tarafından yapılmayan ödemeler nedeniyle üreticilere ödeme yapamadığını belirtirken şirketle olan anlaşmalarını sonlandırdığını duyurdu.

Çiftçiler Tüccarlara Mecbur Kalıyor

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlarla maliyetlerini karşılayamayan çiftçiler, terkedildikleri şirketlerden ödemelerini alamıyor ve tüccarlara muhtaç hale geliyor. Serbest piyasadaki fiyatlar, çiftçinin maliyetlerine paralel olarak artmıyor, aksine düşüş gösteriyor.

Ulusal Süt Konseyi’nin ocak ayında açıkladığı tavsiye fiyatı olan 17,15 TL/litre, üreticilerin mali yükünü hafifletmeye yetmiyor. Süt üretiminde en büyük masraflardan biri olan yem fiyatları her ay artarken, süt fiyatları yılda sadece bir kez belirleniyor. Mayıs ayında süt yemi fiyatlarında %2,7 aylık ve %26,4 yıllık artış yaşanırken, besi yemi yıllık %27,2 oranında zamlandı. Buna karşılık süt fiyatları enflasyon karşısında düşüş yaşadı.

Veteriner harcamalarında da benzer bir artış var. TÜİK verilerine göre, nisan ayında veteriner hizmetlerinde yıllık en yüksek artış %56,94 olarak gözlemlendi. Aynı ay içinde en fazla artan kalem ise %3,61 ile hayvan yemi.

Torku’nun da çiftçilere 15 gün içinde ödeme yapmadığı öğrenildi.

Balıkesir’de süt üretimiyle ünlü olan şehirde, çiğ süt aracılar aracılığıyla toplanıyor ve şirketler sütü 15,5 TL’ye alarak kar etmekteler. Durum, pek çok kentte benzer şekilde yaşanıyor.

Erdoğan: Tarım Sektörümüz Dimdik Ayaktadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda yeni tarım kredilerini duyurarak tarım sektörünün sağlamlığını vurguladı. Erdoğan, çiftçilerin zor durumda olmadığını savunarak, tarım sektörünün gücünden bahsetti.

Erdoğan’ın açıklamalarına rağmen çiftçilerin borçları artmaya devam ediyor ve bazıları traktör ve tarlalarını satmak zorunda kalıyor. Bankalara olan çiftçi borcu mart ayı itibarıyla 1,043 trilyon lirayı aştı. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlar ve piyasadaki borçlar hakkında ise net bilgi bulunmamaktadır.

Related Posts

Rekabet Kurulu’ndan yapı kimyasalları sektörüne ceza yağdı

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalara toplam 42,7 milyon liralık idari para cezası kesti.

Kanada ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Mayıs ayı işsizlik rakamları açıklandı

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,4 seviyesinde gerçekleşti.

CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde görülen büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

Son dakika: Kamuda çalışanlar dikkat! İkinci zam teklifi belli oldu

600 bin kamu işçisini doğrudan etkileyecek önemli gelişme… Hükümet, ikinci zam teklifini duyurdu. Peki, bu teklif ne kadar? İşte detaylar…

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı kapatılırsa alternatifimiz var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda Türkiye’nin sahip olduğu alternatif yolları sıraladı. Bakan Uraloğlu, “Kapatılma söylemi bile petrolde yüzde 15’e kadar fiyat dalgalanmasına sebep verdi. Türkiye’nin Irak, Azerbaycan, Rusya’dan alternatifleri var. Kısa vadede ciddi etkilenmeyiz. Alternatiflerimiz var ama birazcık zorlar” dedi.