Bilim insanları açıkladı: Depresyon bu cihazla tedavi edilecek!

Bilim insanları, evde kullanım için tasarlanan yeni bir cihazın, ilaç ve terapiye yanıt vermeyen depresyon vakalarında etkili olduğunu belirledi.

Depresyona karşı geliştirilen ve “yüzücü bonesi”ne benzeyen bu cihaz, ağır depresyon tanısı konulmuş 174 kişi üzerinde test edildi. Cihaz, depresyonda genellikle daha az aktif olan ve beynin karar verme süreci ile ilişkili bölgeye zayıf elektrik akımları gönderiyor. 10 hafta boyunca düzenli olarak cihazı kullanan katılımcıların depresif belirtilerinde “fark edilir bir azalma” kaydedildi.

Uzaktan yürütülen bu klinik çalışmada katılımcılar iki gruba ayrıldı. Tedavi grubundaki kişiler, cihazı ilk üç hafta boyunca haftada 5 kez, sonraki 7 hafta ise haftada 3 kez, 30 dakikalık seanslar halinde kullandı. Kontrol grubundaki hastalar ise seansların başında kısa bir akım darbesi vererek aynı uyarım hissini taklit eden sahte bir cihaz kullandı.

Çalışma sonuçlarına göre, cihazı düzenli olarak kullanan katılımcıların depresyon belirtilerinin, kontrol grubuna kıyasla yaklaşık %58 daha fazla azaldığı gözlemlendi.

Bilim insanları, bu cihazın depresyon tedavisinde standart yöntemler ve psikoterapiye yanıt vermeyen kişilerin üçte birinden fazlası için çığır açıcı bir çözüm sunabileceğini belirtiyor. Araştırmanın sonuçları prestijli “Nature Medicine” dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir