Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta kışın sona ermesiyle birlikte doğa tekrar hayat bulmaya başladı. Hayvanların meralara çıkmasıyla bölgede hareketlilik artarken, baharın gelmesiyle birlikte keneler de ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kırsal alanda hayvanların meralara çıkmasıyla kene vakalarında artış yaşanıyor.

Uzmanlar, kenelerin ısırıklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu sorunların başında ise ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı geliyor.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve uzman veteriner hekimler, vatandaşları keneler konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

Uzmanlar açıklamalarında şu tavsiyelerde bulundular:

  • Eğer kene vücuda tutunmuşsa: Kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalı. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kene, uzmanlar tarafından çıkarılmalıdır. Bilinçsizce çıkarılan keneler, virüsün vücuda yayılmasına neden olabilir.

  • Kene fark edildiğinde: En kısa sürede sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • Kıyafet seçimi: Kırsal alanlara çıkarken açık renkli, uzun kollu ve kapalı kıyafetler tercih edilmeli; pantolon paçaları çorapların içine alınmalıdır.

  • Hayvan teması sonrası: Meralardan dönen hayvanlarla temas eden kişiler üzerlerini dikkatlice kontrol etmelidir.

  • Kene kontrolü: Doğa yürüyüşü, piknik ya da hayvan otlatma sonrası vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.

Yetkililer, kenelerle mücadelenin bireysel tedbirlerle başladığını hatırlatarak, özellikle çocuklar ve yaşlıların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.