Apandisit neden patlar?

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk’un apandisi patladı ve acil olarak ameliyata alındı. Tecrübeli teknik adamın sağlık durumu hakkında Galatasaray’dan yapılan açıklamada, “Futbol A Takımı Teknik Direktörümüz Okan Buruk, bugün öğle saatlerinde ani gelişen apandisit rahatsızlığı sebebiyle başarılı bir operasyon geçirmiştir” ifadeleri yer aldı. Apandisit neden patlar?

APANDİSİT NEDEN PATLAR?

Apandisit, kalın bağırsağa bağlı küçük bir organ olan, apendiks adı verilen kör bağırsak uzantısının iltihaplanmasıdır. Kalın bağırsağa bağlanan ince bir tüp olan apandisit genç yaşlarda vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminin bir parçası olarak çalışırken, ilerleyen yaşlarda apandisit bu görevi yerine getirmeyi bırakır ve vücudun diğer bölümleri enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmaya devam eder.

Apandisit patlaması, peritonit olarak bilinen enfeksiyonun karın boyunca yayıldığı, yaşamı tehdit eden bu durumdur. Dışkı, mukus ve bakterilerin karın boşluğuna kaçmasına neden de olan apandisit patlaması hayati tehlike oluşturabileceği için apandisitin çıkarılması ve karın boşluğunun temizlenmesini gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur.

Halk dilinde “Apandisit patlaması” olarak da bilinen apandisit iltihabı, apandisitin iç kısmının tıkanması sonucu boğulmasıyla ortaya çıkar. Organın içindeki basınç yükselince beslenmesi de bozulur ve bu süreçte iltihaplanma meydana gelir.

Apandisit patlaması belirtileri şunlardır:

• Sağ alt karın bölgesinde ağrı

• Karında şişkinlik

• Gaz sıkışması

• Mide bulantısı ve kusma

• Yüksek ateş

• İştah kaybı

• İshal ya da kabızlık

• Ağızda ve dilde kuruluk

• Göbek ve karın bölgesinde dokunmayla artan hassasiyet

Related Posts

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.