Popüler kahvaltılığın kanser riskini artırdığı ortaya çıktı

Uzun süredir pastırma ve sosis gibi işlenmiş etlerin kanserle bağlantılı olduğu bilinirken, “masum” görünen şekerli tahılların da benzer risk taşıdığı saptandı. Çocuklar ve yetişkinler arasında dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bu gevrekler, renklendirici, tatlandırıcı, kıvam artırıcı ve koruyucu gibi birçok katkı maddesi içeren ultra işlenmiş gıdalar (UPF) grubunda yer alıyor.

KANSER RİSKİ YÜZDE 12 ARTIYOR

İngiliz bilim insanlarının BMJ dergisinde yayımladığı sekiz yılı aşkın süreli araştırmada, ultra işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10’luk artışın, herhangi bir kanser türüne yakalanma riskini yüzde 12, meme kanseri riskini ise yüzde 11 artırdığı belirlendi. Çalışmada en güçlü bağ, şekerli gevreklerin de dahil olduğu UPF açısından zengin beslenme ile meme kanseri arasında kuruldu.

Araştırma, 100 bini aşkın yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar beslenme alışkanlıklarını düzenli olarak raporladı, sağlık kontrollerinden geçti. Bu süreçte 739’u meme kanseri olmak üzere 2 bin 200’den fazla yeni kanser vakası tespit edildi.

UZMANLARDAN UYARI

Bilim insanları, “dengeli kahvaltı” etiketiyle pazarlanan ürünlerin bile gizli sağlık riskleri barındırabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, ultra işlenmiş gıda tüketimini minimuma indirerek taze ve doğal besinlere yönelmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Prof. Osman Müftüoğlu: Beş ‘mental sis’ belirtisinden üçü sizde varsa dikkatli olun!

Prof. Osman Müftüoğlu: Beş ‘mental sis’ belirtisinden üçü sizde varsa dikkatli olun!

Uzmanlar uyardı: Kelle paça yerine bu çorbayı için

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden kelle paça çorbası hakkında dikkat çeken bir uyarı yapıldı. Uzmanlar, bu çorbanın aşırı tüketiminin sağlık açısından olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, alternatif olarak morina balığını önerdi.

Gıda skandalında sıra havuca geldi: Avrupa’dan geri gönderildi, zehir saçıyor

Türkiye’den Romanya’ya ihraç edilen havuçlarda, insan sağlığı açısından tehlikeli seviyede “linuron” maddesi tespit edildi. Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), söz konusu ürünlerin piyasadan çekilmesine ve Avrupa pazarına girişinin engellenmesine karar verdi.

Fındık, fıstık veya badem değil: En faydalı kuruyemiş bakın hangisi seçildi

Kuruyemişler protein, mineral ve vitaminler açışından oldukça zengindir. Her gün belirli oranlarda kuruyemiş tüketmenin sağlığa birçok faydası bulunurken, fındık, fıstık ve bademden daha faydalı kuruyemişi uzmanlar açıkladı.

Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi 
sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.