Fındık, fıstık veya badem değil: En faydalı kuruyemiş bakın hangisi seçildi

Ayçiçeği Çekirdeğinin Sağlık İçin Önemi

Kavrulmuş ayçiçeği çekirdeği sadece lezzetiyle değil sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de dikkat çekiyor. Bu geleneksel atıştırmalık, içeriğindeki zengin besin öğeleriyle vücuda birçok fayda sağlıyor.

Vitamin ve Mineral Deposu

Ayçiçeği çekirdeği, E vitamini bakımından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir. Bu güçlü antioksidan, hücreleri oksidatif stresten koruyarak yaşlanma etkilerini geciktirir. Ayrıca sinir sistemi, cilt sağlığı ve metabolizma üzerinde etkili olan B vitaminlerini de içerir.

Magnezyum, çinko, selenyum ve bakır gibi mineraller açısından zengin olan çekirdekler, kalp sağlığı, kas fonksiyonları, bağışıklık sistemi ve tiroid bezi için kritik rol oynar. Lif oranı yüksek olan bu besin, sindirim sistemini destekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur.

Kolesterol Dengesine Destek

Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle de linoleik asit, damar sağlığını korurken kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca fitosterol içeriği sayesinde vücutta kolesterol emilimini azaltarak dengeli bir lipid profiline katkı sağlar.

Diyette Yer Edinme

Yüksek besin değeri sayesinde, ölçülü tüketildiğinde diyet yapanlar için uygun bir seçenek oluşturur. Lif ve protein içeriği uzun süre tokluk hissi sağlarken, tatlı ve işlenmiş atıştırmalıklara alternatif sunar.

Uzmanlar, tuzsuz ve düşük ısıda kavrulmuş ay çekirdeklerinin tercih edilmesini, günlük tüketiminin 30 gramı geçmemesini öneriyor. Bu miktar, vücuda yaklaşık 170–180 kalori kazandırır ve dengeli bir beslenmenin parçası olabilir.

Related Posts

Çörek otunu doğru tüketiyor musunuz?

Araştırmalar, binlerce yıldır şifa kaynağı olan çörek otunun; karaciğer yağlanması, iltihaplı romatizma gibi 
sağlık sorunlarına iyi geldiğini gösteriyor. Ancak etkilerinden faydalanmak için sadece poğaça, börek gibi hamur işleriyle tüketmek yetmiyor… Ölçüsünü ve tüketim şekillerini iyi bilmek gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir