Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

Apple, Google ve diğer sosyal medya platformlarını da içeren bu veri sızıntısı, aynı şifreyi farklı hesaplarda kullananlar için ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor. Özellikle iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmayan hesaplar daha büyük tehlike altında bulunuyor.

Webtekno tarafından aktarılan bilgilere göre, internet üzerinde daha önce göz ardı edilen ancak büyük boyutlarıyla dikkat çeken bir veri sızıntısı ortaya çıktı. Toplamda 16 milyar kullanıcı kaydının bulunduğu bu kapsamlı veri seti içinde, sosyal medya hesaplarından devlet kurumlarına kadar birçok platformun giriş bilgileri mevcut.

2024 yılından bu yana yapılan incelemeler sonucunda, milyonlarca hatta bazılarında milyarlarca kayıt içeren 30’dan fazla veri seti keşfedildi. Bu verilerin çoğunun, zararlı yazılımlar yoluyla ele geçirilen kullanıcı adları ve şifrelerden oluştuğu tahmin ediliyor. Hatta en küçüğü bile 16 milyar kullanıcı bilgisini içeriyor olabilir.

ETKİLENEN EN POPÜLER PLATFORMLAR

Veri setleri genellikle URL, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri içeriyor. Bu yapı, modern veri hırsızlığı yazılımlarının kullanma biçimleriyle örtüşmektedir. Apple, Google, Facebook, GitHub ve Telegram gibi yaygın platformlara ek olarak birçok servisin bilgilerinin bu sızıntılarda yer aldığı belirtiliyor. Bu verilere geçici süre erişilmiş olması, bilgilerin kimler tarafından ele geçirildiğine dair kesin bir bilgi vermemektedir.

NİÇİN ÖNEMLİ?

Sızdırılan bu veriler, sadece e-posta ya da sosyal medya hesaplarını değil aynı zamanda bankacılık uygulamalarından devlet hizmetlerine kadar birçok platformu tehlikeye atabilir. Kötü niyetli kişiler, bu bilgilerle hesaplara erişebilir, kimlik hırsızlığı yapabilir veya kullanıcıları yanıltmak için sahte mesajlar göndererek daha fazla bilgi toplayabilir. Özellikle aynı şifreyi farklı hesaplarda kullananlar için risk daha da büyük olabilir. Bu yüzden güçlü şifreler kullanmak ve mümkünse iki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek büyük önem taşımaktadır.

Bu çapta bir sızıntının, kimlik hırsızlığı, hesap ele geçirme ve hedefli oltalama gibi saldırılara zemin hazırlayabileceği ifade ediliyor. Özellikle iki faktörlü kimlik doğrulama sistemleri kullanmayan hesapların yüksek risk altında olduğu vurgulanıyor. Araştırmacılar, sızıntıların hem eski hem de güncel verilere dayandığını belirtiyor.

Büyük veri sızıntılarına ilişkin endişeler sürüyor. Geçtiğimiz dönemde, Çin kaynaklı milyarlarca kaydı içeren başka bir sızıntı yaşanmıştı. 2024 yılı başlarında ise, 26 milyar kaydı içeren “Mother of All Breaches (MOAB)” olarak adlandırılan başka bir dev veri sızıntısı yaşanmıştı.

Related Posts

Tarifeler yeniden gündemde: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ve adına Kurtuluş Günü dediği gümrük tarifeleri 9 Temmuz’da tekrar yürürlüğe girecek. AB ile müzakereler sonuçlanmazken ABD yalnızca Çin ve İngiltere ile anlaşmaya gitmişti. Peki gümrük tarifeleri otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Zeynep Yiğit bilek güreşinde Avrupa’yı salladı

Eskişehir’de yaşayan sporcu Zeynep Yiğit, Bilek Güreşi Avrupa Şampiyonası’nda sağ kolda şampiyon olurken, sol kolda ise Avrupa ikincisi oldu.

Google Drive’a yeni yapay zeka özelliği

Google Drive, Workspace kullanıcılarına yönelik yeni bir özelliği duyurdu: Gemini AI, artık yalnızca belgeler ve PDF’ler için değil, video dosyaları için de özet sunacak. Bu, kullanıcıların videoları izlemeden içeriği hızlıca anlamalarına olanak tanıyacak.

Kazandığı dünya 3.lüğü ile Yozgat’ın gururu oldu

Yozgat’ın Yerköy ilçesinden yetişen genç kickboks sporcusu Semanur Erdem, Antalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Kickboks Dünya Kupası’nda büyük bir başarıya imza attı.

Huawei Watch 5’i satışa sundu

Huawei, Berlin’de düzenlediği lansmanla Watch 5 serisini tanıttı. Türkiye’de de eş zamanlı satışa sunulan Watch 5, 42 mm ve 46 mm olmak üzere iki farklı boyutla geliyor. 42 mm’lik modelde Rolex’te de kullanılan 904L paslanmaz çelik gövde yer alıyor …

89 milyon kullanıcının verileri tehlikede: Steam’de büyük sızıntı

İddialar, siber tehdit istihbarat hizmetleri sunan Underdark.ai isimli bir şirketin 10 Mayıs’ta LinkedIn üzerinden yaptığı paylaşımla yayıldı. Bu paylaşımda, “Machine1337” adlı bir siber saldırganın Steam sistemlerine sızdığını ve verileri 5.000 …