Mutfakta yaptığınız bu hata zehirlenmeye neden olabilir!

Güvenli Gıda Tüketiminin Püf Noktaları

Gıda zehirlenmelerinden korunmanın en önemli yolu, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilen malzemeleri hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlamaktan geçiyor. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Ünlü, gıdaya temas etmeden önce ellerin en az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkanması gerektiğini vurgularken, ayrıca gıdaların mutlaka iyice pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

‘Salmonella Pek Çok Enfeksiyona Yol Açıyor’

Doç. Dr. Özge Ünlü, günümüzde sıkça karşılaşılan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri olduğunu belirten Ünlü, bu bakterinin besin zehirlenmesinin yanı sıra sistemik enfeksiyonlara da sebep olabileceğini ifade etti.

‘İlk 8 ve 72 Saat İçerisinde Belirtiler Ortaya Çıkıyor’

Özellikle yaşlı, çocuk ve bağışıklığı zayıf bireylerde besin zehirlenmelerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Ünlü, şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtileri göz ardı etmemenin önemine dikkat çekti. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.

Az Pişen Tavuk Eti ve Salmonella

Yaz aylarında özellikle az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile yaygın salgınlara yol açabilen Salmonella bakterisinin, kırmızı ve beyaz etleri kontamine edebildiğini belirten Doç. Dr. Ünlü, aynı zamanda tavuk yumurtaları, çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar, meyve ve sebzelerin dahi Salmonella bakterisi ile kontamine olabileceğini belirtti. Bu nedenle, gıda güvenliğinin öneminin altını çizdi.

Güvenilir Kaynaklardan Temin Edilmeli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için alınabilecek en önemli önlemlerden birinin, et ve sebzeleri güvenilir marketlerden temin etmek olduğunu söyleyen Ünlü, ellerin yeterince yıkanması ve gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, çiğ tüketilen gıdaların iyice yıkanmasının da önemine vurgu yaptı.

El Hijyeni Çok Önemli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için hijyenik önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, el hijyeninin önemine dikkat çekerek, bulaş zincirini kırmak adına ellerin düzenli olarak yıkanması gerektiğini söyledi. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayın.

Related Posts

Beyaz peynir, kaşar veya çeçil peyniri değil: En sağlıklı peynir açıklandı

Japon mutfağının en dikkat çeken lezzetlerinden biri, “uzun yaşamın sırrı” olarak anılan ve beyaz peynir, kaşar veya çeçil peynirinden daha faydalı olan peynir ortaya çıktı. Uzak Doğu’da sofraların vazgeçilmezi haline gelen bu gıda, faydalarıyla da her geçen gün daha fazla ilgi görüyor.

Bu meşrubatı sakın içmeyin, bağışıklık sistemini paramparça yapıyor! Canan Karatay ısrarla uyardı

Prof. Dr. Canan Karatay, özellikle gençler ve sporcular tarafından sıkça tüketilen enerji içeceklerinin alkolden bile daha zararlı olduğunu belirterek kalp, sinir sistemi ve bağışıklık üzerinde ciddi tahribat yarattığını söyledi.

Popüler kahvaltılığın kanser riskini artırdığı ortaya çıktı

Milyonlarca kişinin severek tükettiği şekerli kahvaltılık gevreklerin sağlığa ciddi zararlar verdiği ortaya çıktı. Yapılan yeni bir araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların kanser riskini yüzde 12 oranında artırdığını ortaya koydu.

Prof. Osman Müftüoğlu: Beş ‘mental sis’ belirtisinden üçü sizde varsa dikkatli olun!

Prof. Osman Müftüoğlu: Beş ‘mental sis’ belirtisinden üçü sizde varsa dikkatli olun!

Uzmanlar uyardı: Kelle paça yerine bu çorbayı için

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden kelle paça çorbası hakkında dikkat çeken bir uyarı yapıldı. Uzmanlar, bu çorbanın aşırı tüketiminin sağlık açısından olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, alternatif olarak morina balığını önerdi.

Gıda skandalında sıra havuca geldi: Avrupa’dan geri gönderildi, zehir saçıyor

Türkiye’den Romanya’ya ihraç edilen havuçlarda, insan sağlığı açısından tehlikeli seviyede “linuron” maddesi tespit edildi. Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), söz konusu ürünlerin piyasadan çekilmesine ve Avrupa pazarına girişinin engellenmesine karar verdi.