Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı Geldi!

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsimsel normallere göre seyrettiğini ancak risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Balık, son günlerde grip virüslerine bağlı hastane başvurularında artış yaşandığını ifade ederken, Kovid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlattı ve toplumun büyük çoğunluğunun bağışıklık kazandığını söyleyerek salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve RSV gibi diğer etkenlerin zaman zaman arttığını belirten Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin yüksek olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin bir artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi.

Mevsimsel grip vakalarındaki artışın endişe verici olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Balık, salgın düzeyinde bir artış gözlenmediğini ve sürekli tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Risk altındaki gruplara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Balık, alerji hastaları, 65 yaş üstü alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabete sahip olan bireylerin risk altında olduğunu söyledi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların en çok çocuklar arasında bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını belirterek bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı ve antibiyotiğin direnç gelişimine neden olabileceğini ve gereksiz yere kullanımının zararlı olabileceğini belirtti.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.