Yargıtay’dan emsal karar: Kredi borçlarını erken kapatanlar için istihbarat ücreti iadesi

İHA

Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatanları ilgilendiren emsal bir karara imza attı.

Kredi verirken alınmayan istihbarat ücretinin, tüketici lehine bir kararla krediyi erken kapatırken de alınmasına ve istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretine de karşı çıkıldı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, “Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir.” dedi.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya’da davacı bir özel okulun vekili, çekilip erken kapanan 3 ayrı kredi ile ilgili banka tarafından tahsil edilen ücretlere ilişkin sözleşme hükümlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu beyan etti.

İstihbarat ve erken kapama ücreti kararı

Özel okulun vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında tahsil edilen tutarlardan fazlaya dair hakkı saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 1.000,00 TL’lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesini talep ve dava etti.

Banka, davanın reddini istedi

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti.

İlk Derece Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne karar vererek fazlaya ilişkin talebin reddine karar verdi.

İstinafa gidildi

İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri istinaf başvurusunda bulundu.

İstinaf başvurusu reddedildi

Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.

Temyiz talebi geldi

Bölge Adliye Mahkemesi’nin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay’ın kararı emsal niteliği taşıyor

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi şu kararı verdi:

Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır.

“TCMB, bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verdi”

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.

“İstihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değil”

Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir.

Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

Araç alacaklar dikkat! 250 bin TL taşıt kredisine ne kadar geri ödenecek?

Peki, 250 bin TL taşıt kredisinde hangi bankalar ne kadar taksit talep ediyor? En uygun taşıt kredisi hangi bankada? Merak edilen tüm detaylar ve karşılaştırmalı ödeme tabloları sizlerle…

Emekli promosyonlarına mayıs dokunuşu: Bankalar kesenin ağzını açtı

Kamu ve özel bankalar, emekli maaşlarını taşıyan vatandaşlara cazip promosyon fırsatları sunuyor. 2025 Mayıs ayı itibarıyla bazı bankalar 15 bin TL’ye kadar nakit destek sağlarken, promosyon tutarları emekli maaşına göre belirleniyor. İşte banka banka güncel promosyon tutarları ve detaylar…

Avrupalılar ABD ürünü almıyor

ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşları, Avrupa’da Amerikan ürünlerine karşı ciddi bir tüketici tepkisine yol açtı.

O yumruktaki kahreden detay

Yediği yumruk sebebiyle Özgür Özel’e çok geçmiş olsun. Rivayet de muhtelif, teori de muhtelif o yumruk hakkında. “Yumruğu Özgür Özel kendine attırdı” fantastik teorisinden başlayıp yumruğu atanın “Osmanlı torunuyum” dediği gerçeküstü iddiasına, “bakanlık işini yapmadı” sızlanmalarından başlayıp “adam CIA hesabına çalışıyormuş” diyenine kadar bin türlü iddia. Bilemem ama dilerim ki tez vakitte o yumruğun hesabı sorulsun ve sorulacaktır da. Hem devlet peşini bırakmaz işin hem de CHP. Diğer yandan

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini kıran şirkete TOKİ’den 8 milyarlık ‘Millet Bahçesi’ ihaleleri

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini kıran şirkete TOKİ’den 8 milyarlık ‘Millet Bahçesi’ ihaleleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir