OpenAI ve Figure ortaklığı: İnsansı robot Figure 01 “insan gibi” konuşabiliyor

Honda’nın geliştirdiği insansı robot ASIMO’yu hatırlıyor musunuz?. 2000 yılının başarında gördüğümüz bu robottan 2020’lerin başarına kadar insansı robot alanında gelişimin çok yavaş olduğu bir gerçek. Ancak özellikle son iki yılda bu durum tersine döndü ve ayak uydurmak, gelişimi kabullenmek gittikçe zorlaşıyor. Hatırlanacağı üzere yapay zeka devi OpenAI, bir süre önce insansı robot girişimi Figure AI ile ortaklık kurmuştu. Şimdi ise bu ortaklığın ilk meyvesi firmanın Figure 01 robotuyla gözler önüne serildi.

OpenAI ChatGPT + Robot = Figure 01

Figure’deki gelişim olağanüstü olmaktan başka bir şey değil. Şirketin kurucu ortağı Brett Adcock, dünyanın ticari olarak uygulanabilir ilk genel amaçlı insansı robotunu oluşturmayı amaçlarken bu hedef hızla yaklaşıyor. Geçtiğimiz ekim ayında şirketin insansı robotu Figure 01 ayağa kalmış ve otonom görevleri yerine getirmeye başlamıştı. Çok geçmeden, ocak ayında Figure, BMW ile ortaklık kurarak Figure 01’in otomobil devinde iş başı yapacağını duyurdu.

Geçtiğimiz ay ise insansı robotlar için yeni nesil yapay zeka modelleri geliştirmek için OpenAI ile ortaklık kuruldu. Ve şimdi bunun ilk meyvesi paylaşıldı. Paylaşılan videoda bulunan Figure 01’e OpenAI, görsel anlamlandırma ve dil bilinci sağlayan VLM (Vision-Language Model) modeli bulunuyor. Bu model Figure’un sinir ağları ile birleştirilerek ortaya inanılmaz sonuçlar çıkarıyor.

Videoyu izlemeden önce söyleyelim: Brett Adcock’a göre bu videoda hiçbir şekilde teleoperasyon bulunmuyor ve görüntüler gerçek hızda çekildi, yani hızlandırma yapılmadı.

Videoda neler oluyor?

Videoda bulunan insan, robotla doğal bir konuşma yapıyor ve robottan neye baktığını tanımlamasını istiyor. Figure 01 insana benzer bir ses tonuyla “Masanın ortasındaki tabakta kırmızı bir elma görüyorum, içinde bardaklar ve bir tabak bulunan bir kurutma rafı ve sen de yakında duruyorsun ve elin masanın üzerinde” diye açıklıyor.

Sonrasında insan yiyecek bir şey istiyor ve Figure 01 ona elmayı uzatıyor. Ardından robotun önüne birkaç tane çöp koyuluyor ondan az önce yaptıklarını ve neden yaptıklarını açıklamasını istiyor. Bu esnada da çöpleri toparlaması isteniyor. Figure 01, biraz talimatları biraz gecikmeli anlasa da çalışma hızı etkileyici ve bir insan gibi: “Sana elmayı verdim çünkü masadan alabileceğim tek yenilebilir şey buydu” diyor. Tam da bu cümlenin ortasın tıpkı insan gibi robot duraksayıp cümlesine devam ediyor, bu insani tavrı daha önce hiç görmedik.

Son olarak ise robota tabakların masadaki yerleşimine göre bundan sonra ne olacağı soruluyor. Robot, bulaşıkların muhtemelen kurutma rafına koyulacağını söylüyor. İnsan bunu sesli olarak doğruluyor ve masa üzerindeki tabak ve bardaklar olması gerektiği gibi rafa diziliyor. Bardağın ters çevrilerek koyulması ve oradaki el becerisi de gözden kaçmamalı.

Related Posts

2025’in en çok satan otomobilleri belli oldu: Zirve el değiştirdi

Türkiye otomotiv sektörü, 2025 yılına güçlü bir giriş yaptı. Nisan ayında, otomobil satışları tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak dikkat çekici bir performans sergiledi. 2025 yılının ilk dört ayında en çok satış yapan markalar da netlik kazandı. İşte, bu yıl Türkiye’de en çok tercih edilen otomobil markaları…

Elazığ’da yüzme müsabakaları sona erdi

Türkiye Su Topu Federasyonu’nun 2025 yılı faaliyet programı kapsamında düzenlenen Erkekler 1. Lig A Grubu 1. devre müsabakaları, 2-4 Mayıs tarihleri arasında Elazığ’da yapıldı.

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

Düzenli olarak yaptığınız bu hata sayısız bitki ve hayvanı öldürüyor

Evde kullandığınız bir kalem pil ya da cep telefonunuzun eski bataryası… Ömrünü tamamladıktan sonra çöp kutusuna attığınız bu küçük atıklar, doğada yıllarca çözünmeden kalıyor ve sessiz birer katile dönüşüyor.

Google Play Store’daki uygulama sayısı yarıya düştü: Bu düşüşün sebebi ne?

Google’ın resmi Android uygulama mağazası Play Store’da bulunan uygulamaların sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Ve bu durum, aslında kötü bir durum değil…

Gücünü toryumdan alan reaktör: Çin, sessizce yeni enerji çağına mı giriyor?

Gobi Çölü’nde yer alan deneysel reaktör, klasik nükleer yakıtların dışında toryum ve erimiş tuzla çalışıyor. Bu teknoloji, hem kesintisiz enerji üretimi hem de nükleer güvenlik açısından dikkat çekici sonuçlar vadediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir