30 saniyede kaç kez yutkunabiliyorsunuz? Bu sayının altındaysa ciddi bir soruna işaret

“Yutma Güçlüğü” olarak da bilinen disfaji, genellikle reflü gibi hastalıkların veya daha ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında akciğer kanseri, baş-boyun tümörleri, inme ve demans gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Disfajinin belirtileri arasında yutarken güçlük çekme, aşırı salya akışı, çiğneme problemleri, kilo kaybı ve sık tekrarlayan göğüs enfeksiyonları yer almaktadır.

Yapılabilecek Kolay Bir Test: RSST

Uzmanlar, Yeniden Tükürme Yutma Testi (RSST) adı verilen basit bir yöntemle yutma fonksiyonunun kontrol edilebileceğini belirtmektedirler. Bu test için yapmanız gereken tek şey ise; bir kronometre kullanarak 30 saniye boyunca yutmalarınızı saymaktır.

Araştırmacılar, 20 ile 90 yaş arasındaki 280 yetişkinin verilerini analiz ederek yaşa göre ideal yutma sayılarını belirlemişlerdir:

20-39 yaş: 8.5 yutma
40’lar: 8
50’ler: 7
60’lar: 6.7
70’ler: 6
80’ler: 4.3

Araştırmaya göre yaş ilerledikçe yutma sıklığının azaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum kadınlarda, çok sayıda ilaç kullananlarda ve vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan bireylerde daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

Peki, Neden Önemli?

Eğer belirlenen yutma sayılarının altında kaldığınızı fark ederseniz, derhal bir uzmana danışmanız önerilmektedir. Disfaji erken tespit edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Örnek olarak, yutma güçlüğü yaşayan bir kadında sadece ayakta durarak beslenme ihtiyacını karşılayabildiği nadir bir hastalık tespit edilmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 65 yaşında hayatını kaybeden “Top Gun” yıldızı Val Kilmer’ın da mücadele ettiği boğaz kanseri gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir…

Related Posts

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.